RSS    .:::25.06.2017 :::.   





Rambler's Top100 Rambler's Top100

 

:::::::::: Промисловість ::::::::::
Харчова промисловість

Вступ та історична довідка
Машинобудування та металообробка
Паливна промисловість
Хімічна та нафтохімічна промисловість
Медична промисловість
Легка промисловість
Харчова промисловість


 

    Бурхливими темпами розвивалися харчові підприємства Одещини у роки довоєнних п'ятирічок, в 1932-1940 роках значно розширювався випуск продукції цукрорафінадної та консервної галузей, введено в дію кондитерську фабрику, пивоварні заводи в м. Одесі та м. Ізмаїлі, хлібозаводи в м. Одесі та райцентрах.

   
У Балті і Ананьєві працювали миловарні, консервні, оліє переробні заводи, млини.

    У 1940 році питома вага харчової промисловості
становила 26,8%, у третій п'ятирічці виготовлялося продукції у 5 разів більше, ніж у 1913 році. Всього за роки довоєнних п'ятирічок промисловість Одещини зросла майже у 8 разів.

    В м. Анань
єві у 1940 році працювали спиртовий, оліє переробний заводи, харчокомбінат, на яких було зайнято майже 500 робочих та службовців.

    У м. Березівці діяли: харчокомбінат, оліє переробний та виноробний заводи, три млини.
 
   Фашистські окупанти
завдали економіці області збитків у розмірі 27,5 млн. крб.
 
 
   В 1945 році
введено в експлуатацію Одеський хлібокомбінат №3 з 12 пекарнями в районах м. Одеси.

    Випуск продукції 1946-
1950 рр. з ріс у 3,6 раза. Валова продукція у порівнянні з довоєнним часом в харчовій промисловості зросла у 3,1 раза.

    У роки п'ятирічки збудовані заводи виробництва вітамінів та соків . Була утворена нова галузь народного господарства – китобійний промисел .

    У 1946 році з Одеського порту вийшла у свій перший рейс китобійна флотилія “Слава”, яка стала постачальником китового харчового і технічного жиру та іншої продукції.

   
У м. Ізмаїлі у 1948 році з'явився маслозавод, м'ясокомбінат, кондитерська фабрика, холодильник рибтресту.

    У м. Білгороді -Дністровському - м'ясокомбінат, хлібозавод, борошномельний завод №2.

    Всього в містах і селах краю за цю п'ятирічку збудовано 12 харчових комбінатів, 13 маслоцехів
, 56 млинів.

    У кінці 50-х років були збудовані нові та реконструйовані діючі підприємства, виконано значний об'єм робіт з механізації і автоматизації виробничих процесів.

    Швидкими темпами розвивалося виробництво м'ясних виробів - у 2,5 раз
а, масла тваринного - у 8 разів, консервів - у 3,6 раза хліба та хлібобулочних виробів - у 2 раза більше, ніж в 1940 році.

    Особливого розвитку набула плодоовочеконсервна галузь.

    У найкращі роки по обсяга
х виробництва овочів посідала II місце у республіці. Питома вага вироблених плодоовочевих консервів у 90 роках становила - 13%, а виробництво – 450 млн .ум.банок, у т.ч. консервів дитячого харчування відповідно –43% , або- 70 млн.ум.банок

    За період з 1928 та
до цього часу в області збудовано та реконструйовано 5 консервних заводів, які було введено в дію:

    Одеській консервний -1919р. – потужністю 75 млн.ум.банок
    Одеській дитячого харчування – 1928р.- потужністю 62 млн.ум.банок
    Ізмаїльський консервний -1938р. - потужністю 115,9 млн. ум.банок
    Кодимський -1929р. - потужністю 19,9 млн. ум. банок
    Іллічівський -1970р. - потужністю 19,4 млн.ум.банок


    Потужності по виробництву консервів плодоовочевих виробників усіх форм власності становлять 530 млн.ум.банок.

    Перший молочний завод в області - Петровський. Розпочав виробничу діяльність у 1928 році. У 1938 запрацював Троїцький молзавод. За рахунок будівництва нових та реконструкції діючих підприємств в Одесі та області за період з 1928 по 1986 рр. введено в дію 39 молочних заводів. Певна частка з них здійснювала  первинну переробку молока. В 1978 р. у м. Одесі було введено найбільший в області молокопереробний завод з виробництва незбираної молочної продукції – 210 т/зм.. У 1980 р. було введено в дію Балтський молококонсервний комбінат з виробництва сухих дитячих сумішей потужністю 10.4 тис.тонн на рік. У 1973 р. введено в дію Березівський завод з виробництва сухого знежиреного молока потужністю 5 т/см сухого знежиреного молока. Молокопереробна галузь у період з 1991 по 1995 рр. виробляла : 

    -масла тваринного – 15,1 тис.тонн
    -сиру та бринзи жирної –10,4 тис.тонн
    -незбираної молочної продукції – 231,5 тис.тонн

    Розвиток м'ясної галузі прийшовся на 1985 – 1990 роки. За цей період виробництво м'яса ,включаючи субпродукти 1 категорії, становило майже 106 тис.тонн на рік. За роки радянської влади було введено в дію 10 м'ясокомбінатів. У 1958р. – Ізмаїльський м'ясокомбінат, у 1989р. Одеський птахокомбінат , потужністю 20 т/зм. живої птиці. У 1974 – Котовський м'ясокомбінат потужністю 54 т/зм.

    Підприємствами м'ясної галузі з 1991 по 1995рр. вироблено м'яса, включаючи субпродукти 1 категорії, 80,3 тис.тонн, ковбасних виробів – 39,3 тис.тонн.

    У середині 60-х років на Ізмаїльському консервному заводі почав діяти новий автоматизований цех з виробництва томату та холодильник, завдяки чому потужність підприємства зросла у 20 разів.

    У 1965 році Ізмаїльський консервний комбінат виробив 90 млн. умовних банок консервів плодоовочевих.

    У 1961 році в м. Котовську, у 1963 році в Заплазах Любашівського району, а в 1971 році у Червонознам'янці Іванівського району збудовано комплексно – механізовані цукрові заводи потужністю 3 тис. тонн цукру на добу кожний.

    З 1962 по 1974 роки в м. Одесі та області введено в дію 9 нових сучасних підприємств з виробництва хлібобулочних та кондитерських виробів, у тому числі один з кращих у СРСР хлібозавод № 4. Розпочав промисловий розлив мінеральної води одеський завод прохолоджуючих напоїв “Куяльник”, збудовано високомеханізований портовий елеватор.

    У 1971-1975 рр. збудовано 35 елеваторів, млинних комплексів та комбікормових заводів, а у 1981 році - одне з кращих підприємств галузі – Куліндоровський комбінат хлібопродуктів.

    В 1980 році введено в експлуатацію сучасний механізований завод з виробництва дитячого харчування в м. Балта, в 1983 році – завод з виробництва пива та безалкогольних напоїв “Чорномор”.

    За роки 9-ої п'ятирічки колектив “Харчопромавтоматики” впровадив на 30 харчових підприємства області понад 70 видатних розробок з економічним ефектом на суму 5 млн. крб., збудовано ряд автоматизованих виробництв: перша в СРСР АСУ на Ізмаїльському аграрно – промисловому об'єднанні консервної промисловості, цукрорафінадному заводі м. Одеси.

    Подальший могутній розвиток виробництва продуктів харчування відбувався у 10-й п'ятирічці - розпочато будівництво нових підприємств: Іллічівського рибопереробного комплексу, консервного цеху у м. Арцизі, хлібозаводу в м. Балті.

    В роки 9-ї та 10-ї п'ятирічок деякі колгоспи перетворені у спеціалізовані радгоспи, які увійшли в Одеський
радгоспвинтрест разом з виноробними заводами.

    У березні 1975 року утворено виробниче – аграрне об'єднання “Одесплодоовочпром”, куди увійшло 20 радгоспів зі 114 га землі, 3 консервних заводи потужністю 182 млн. умовних банок на рік. В об'єднанні зайнято 30 тисяч робочих, службовців, інженерно - технічного персоналу. Реконструйовано цукрорафінадний завод, збудовано перевантажувальний комплекс прийому тростинного цукру - сирцю. 

    У цей час значно збільшується випуск продукції цукро – рафінадного заводу, який перший у СРСР використав технологію виготовлення рафінаду з кубинського цукру- сирцю. У 1970 році було виготовлено 171 тис. тонн цукру – рафінаду, або у 15 разів більше, ніж у 1950 році.

    У м. Одесі працюють підприємства збудовані ще у ХІХ та на початку ХХ століття, на яких модернізовані виробничі процеси і вони з успіхом конкурують на ринку зі світовими лідерами з виробництва продуктів харчування, у тому числі:

    ОП “Одесавинпром”;
    ОП “Одеський коньячний завод'' ;
    ОП “Одеський завод шампанських вин”;
    Одеська кондитерська фабрика імені Р.Люксембург;
    Одеський дріжджовий завод;
    Одеський комбінат харчових концентратів;
    Одеський цукро -рафінадний завод;
    Одеський пивзавод “Гамбринус”;
    Одеський консервний завод дитячого харчування
    Одеський лікеро-горілчаний завод;
    Одеська чайна фабрика;
    Одеська тютюнова фабрика;
    Одеський х/з № 2;
    Одеський м'ясокомбінат
    Одеська ковбасна фабрика
    Одеський комбінат хлібопродуктів
тощо.


    На даний час харчова промисловість та переробка сільськогосподарських продуктів є однією із провідних галузей, до якої входить 158 промислових підприємств, або 34,7 відсотка загальної кількості підприємств області. Історично профіль промислового виробництва у територіальному розподілі праці виділявся високо розвинутою та послідовною переробкою аграрної продукції. На підприємствах харчової промисловості виробляється 1/3 товарної продукції індустрії, що становить 5,3% обсягів харчової галузі країни.

    Значні зміни відбулися на підприємствах харчової та переробної промисловості. Підвищення частки продукції галузі в загальному обсязі виробництва (з 20,6% за 1999 рік до 31,1% у 2001 році) свідчить про посилення соціальної орієнтації виробництва на підприємствах, які виробляють переважно продукцію кінцевого призначення для внутрішнього споживання. Перевага вітчизняної харчової продукції на внутрішньому продовольчому ринку, завершення приватизації підприємств харчової та переробної промисловості створило умови для розкриття внутрішніх резервів галузі та підвищення її інвестиційної привабливості в умовах нової стратегії розвитку АПК. Постійно збільшують виробництво продукції підприємства дріжджової, рибної та плодоовочевої, кондитерської, пивоварної, масложирової, виноробної, м’ясної та молочної, лікеро - горілчаної промисловості. 

    Радикальна перебудова аграрного сектору, створення ринкового середовища на основі розвитку різноманітних форм власності зумовили переміщення виробництва із високовитратного енергоємного промислового сектору до дрібних переробних підприємств.
 
    Протягом останніх років підприємства харчової галузі Одещини почали виготовляти продукцію в привабливій, зручній для покупців упаковці. Високий професійний рівень працівників кращих підприємств промисловості дозволяє виробляти продукцію високої якості, яка користується попитом за межами України.

    В області практично
завершено реформування підприємств, більшість яких приватизовано.

    Утворено нові підприємства
із залученням закордонних інвесторів, у тому числі:

    - виробник плодоовочевих соків фірма “Вісма”;
    - виробники рибопродукції: ТОВ “Істок” у м. Білгороді - Дністровському, ТОВ “Водяний світ” у м. Іллічівську;
    - виробники прохолоджуючих напоїв СП “Дарл”, ПП “Грін-Стар” в м. Одесі, ТОВ “Гарант-2” у м. Роздільна;
    - виробники м'ясної продукції та ковбасних виробів: ТОВ “Векка”, “Онісс” Комінтернівського району, приватне підприємство “Від” у Красноокнянському районі;
    - виробники молочної продукції ТОВ “Біопродукт” Комінтернівського району, ТОВ “Агроком” Біляївського району, 
    - виробник морозива ТОВ “Браво” у м. Одесі;
    - виробники виноградних вин ТОВ “Винконцерн” Білгород-Дністровського району, ЗАТ “Вікторія” та ТОВ “Нива” Овідіопольського району;
    - виробники борошно - круп'яної продукції: СП “Компас-1” у м. Одеса, СП “Аттіс” Балтського району, ЗАТ “Агро-холдінг” Овідіопольського району та інші.

    Провідними підприємствами галузі є:

    ЗАТ “Одеса” – провідний виробник кондитерських виробів на Україні.
    ВАТ “Янтарь” - Засновано у 1969 році, спеціалізується на виготовленні різноманітних твердих та плавлених сирів, вершкового масла, казеїну, які протягом багатьох років виготовляються за класичною технологією.
    Одеський коньячний завод – найбільше та старовинне в Україні підприємство, засноване 1863 році Південноросійським товариством “Чорноморське виноробство” на базі природних катакомб, що використовувалися для витримки вин.
    Продукція ВАТ “Одеський олійножировий комбінат” користується великим попитом на внутрішньому і зовнішньому ринках України.

    Проведення модернізації та технічного переоснащення підприємства, використання імпортної сировини (пальмового стеарину олеїну) та проведений ремонт обладнання з виробництва олії з використанням запчастин німецької фірми дали змогу збільшити обсяги товарної продукції ВАТ “Одеський олійножировий комбінат” у порівнянні з 1995 роком на 42 відсотки.

Дата оновлення : 15.03.2005

 
 

 



 




 

 Розробка, дизайн та розміщення: КП "Обласний інформаційно-аналітичний центр" © | телефон (0482) 429820 | 2011 р.